ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Καστοριά, 28 Μαρτίου 2020

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

—–*—–

Κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς, ενόψει των τελευταίων κρίσιμων εξελίξεων, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ελήφθησαν, κατόπιν διαλογικής συζήτησης, οι κάτωθι αποφάσεις:

Εν μέσω της πανδημίας, που μαστίζει τον Κόσμο, τη Χώρα και τον τόπο μας, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε το βάρος και την ευθύνη που μας αναλογεί ως πολίτες στον αγώνα κατά της εξάπλωσης του ιού covid19. Καθήκον όλων, η αποχή από την ανθρώπινη αλυσίδα, η αποχή από την εκπαίδευση, την αγορά, τις υπηρεσίες, τις κοινωνικές συναναστροφές, την ίδια την καθημερινότητα, υπό την καθοδήγηση της Κυβέρνησης και των αρμοδίων υγειονομικών αρχών.

Το Δικηγορικό Σώμα, με όλους τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης τελεί σε αναστολή των καθηκόντων του λόγω κλειστών στην ουσία Δικαστηρίων και κλειστών εν τοις πράγμασι δικηγορικών γραφείων. Έχει κληθεί και ορθώς, να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της απομόνωσης του φονικού κοροναιού, που στην περιφέρεια μας δυστυχώς, το αποτύπωμα του στοιχίζει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας. Η παροχή των υπηρεσιών των Δικηγόρων έχει εκμηδενιστεί και τούτο είναι μια κοινή παραδοχή, αλλά και κυβερνητική επιταγή, δια των εκδοθεισών ΚΥΑ, από τη στιγμή που εφαρμόζεται πέρα των όποιων ειδικών μέτρων και απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ ταυτόχρονα τα δια Νόμου κλειστά Υποθηκοφυλακεία, Δημόσιες Υπηρεσίες υπολειτουργίας και η παρατεταμένη αποχή των Δικαστικών επιμελητών κωλύει την ολοκλήρωση των διαδικαστικών πράξεων.

Η συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων δια του Πρόεδρου της εγκαίρως πρόβαλε στους αρμόδιους Υπουργούς αιτήματα επιβίωσης των συναδέλφων και των οικογενειών τους αλλά και της μετά την εξάλειψη της πανδημίας ανάτασης της παραγωγικής ύπαρξης και συνέχειας των δικηγορικών γραφείων στην οικονομία και την απονομή της δικαιοσύνης. Κι ενώ οι υποσχέσεις λήψης επιδόματος επιβίωσης προτάθηκαν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Υπουργοί που ήδη έχουν υπογράψει σχετική απόφαση, εμφανίστηκαν να ομολογούν λανθασμένους δημοσιονομικούς υπολογισμούς και να ζητούν συγγνώμη και υπομονή μόνο από το Δικηγορικό Σώμα για τη μη έγκαιρη παροχή του επιδόματος των 800 ευρώ. Ασφαλώς και δικαιολογήθηκε η μη διάθεση προσβολής του Δικηγορικού Σώματος της χώρας, αλλά δυστυχώς μέχρι την επόμενη, που άργησε μόλις μία ημέρα.

Κι αυτή τη φορά αντί επιδόματος προτάθηκαν 100 ώρες κατάρτισης προς 6 ευρώ την ώρα, ώστε να επιτευχθεί ένας «πολυπόθητος στόχος», απ’ ό,τι φάνηκε, της κυβέρνησης σχετικά με την «τηλεργασία» των Δικηγόρων. Κι έφτασε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου εν μέσω κυριολεκτικά πολεμικών συνθηκών για τον τόπο κι όλη την Ευρώπη να απορροφηθεί πρόγραμμα ΕΣΠΑ!!!

Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα πως οι κύριοι Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης αντιλαμβάνονται ευτελώς την αξιοπρέπεια και την υπόληψη των συναδέλφων Δικηγόρων αλλά και των φορολογουμένων Ελλήνων κι Ευρωπαίων πολιτών, αφού τα επιδοτούμενα με κοινοτικά κονδύλια προγράμματα χρησιμοποιούνται ως αντιστάθμισμα δικών τους υποχρεώσεων κι όχι για να συμβάλλουν στην πραγματική οικονομική ανάπτυξη. Τα voucher της αναγκαίας κατάρτισης θα πληρωθούν στην καλύτερη περίπτωση μετά το πέρας 6μηνου, όταν δηλαδή ελπίζουμε η χώρα να έχει ξεπεράσει  τη σημερινή μάστιγα κι όλοι εμείς να έχουμε να αντιμετωπίζουμε τις συνήθεις εποχικές ιώσεις.

Οι επιταγές κατάρτισης λοιπόν ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ στην Κυβέρνηση προς αξιοποίηση του προγράμματος μελέτης στατιστικών ΚΑΔ. Εμείς θα θρέψουμε τους εαυτούς και τις οικογένειες μας με αξιοπρέπεια, λογαριασμούς και σωρεία υποχρεώσεων, θα ευχηθούμε δε καλή δύναμη και υπομονή στους συμπολίτες μας και το πέρας της κρίσης αυτής να μας βρει και πάλι όλους υγιείς κι ενωμένους.

Το παρόν ψήφισμα θα κοινοποιηθεί στους βουλευτές της Π.Ε. Καστοριάς και θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Συλλόγου.-

Για το Δ.Σ. του Δ.Σ. Καστοριάς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΛΙΑΚΑΣ                       

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΚΑΓΙΑΝΝΗΣ