ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Στα πλαίσια απόφασης του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς και σε εκτέλεση της από 13.2.2021 απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αλλά και των γενικότερων κινητοποιήσεων του Δικηγορικού κλάδου, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Δ.Σ. Καστοριάς, αποτελούμενη από το Πρόεδρο, κ. Γεώργιο Μπαλιάκα, το Γενικό Γραμματέα, κ. Κωνσταντίνο Κακαγιάννη και το μέλος, κ. Νικόλαο Νικολαΐδη, συναντήθηκε, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, με τη Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. του Νομού Καστοριάς, κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, και το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021, με τον Βουλευτή Ν.Δ. του Νόμου Καστοριάς, κ. Ζήση Τζηκαλάγια, προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα αυξημένα πανελλαδικά, αλλά και τα κατά τόπον, προβλήματα που απασχολούν το Δικηγορικό Σώμα, λόγω των συνεπειών της πανδημίας και για να ζητηθεί η ενεργή στήριξή τους για την υλοποίηση των διεκδικήσεων του κλάδου.

Μετά από σχετικό διάλογο, επιδόθηκε στους ανωτέρω Βουλευτές το από 26-02-2021 Ψήφισμα του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς, σε συνδυασμό με τις θέσεις του Δικηγορικού Σώματος από την έναρξη της πανδημίας, το όποιο αναφέρει τα εξής :

«Οι Δικηγόροι ανήκουμε στους επαγγελματικούς κλάδους εκείνους, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις συνέπειες της πανδημίας, λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και της υπολειτουργίας υπηρεσιών που άπτονται της άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, αλλά και της ουσιώδους συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Συμπληρώνουμε ήδη ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να προβλέψει με ασφάλεια την εξέλιξή της. Τα προβλήματα συνεχώς επιδεινώνονται, οι συνέπειες ενεργούν πολλαπλασιαστικά και τα όρια των αντοχών έχουν εξαντληθεί.

Η Πολιτεία οφείλει να μας στηρίξει, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει, στον επιβαλλόμενο βαθμό. Μάλιστα, η όποια μέχρι σήμερα στήριξή της υπολείπεται σημαντικά της στήριξης που παρείχε σε άλλους πληττόμενους επαγγελματικούς κλάδους.

Για τους δικηγόρους, όπως έχουμε, κατ’ επανάληψη, διακηρύξει, η στήριξή μας δεν είναι μόνο θέμα επιβίωσης, αλλά αποτελεί ζήτημα αξιοπρέπειας, λαμβανομένου υπόψη του θεσμικού μας έργου ως συλλειτουργών της δικαιοσύνης.

Στα πλαίσια αυτά, σας καλούμε να υποστηρίξετε τις διεκδικήσεις μας, που συνίστανται ιδίως:

  1. Στη διασφάλιση της διαρκούς και ακώλυτης λειτουργίας της δικαιοσύνης, που αποτελεί το «αποκούμπι» κάθε  πολίτη για να βρει το δίκιο του και να προασπίσει τα συμφέροντά του.

Δίκες που αφορούν στο δικαίωμα προστασίας ευαίσθητων κατηγοριών της κοινωνίας (πχ. προσωρινή δικαστική προστασία, διατροφές ανηλίκων, εργατικές αξιώσεις, μισθωτικές υποθέσεις, κρατούμενους κ.ο.κ.), πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να γίνονται με την τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας και τον χρονικό καταμερισμό της συζήτησης των υποθέσεων.

  1. Στην οικονομική μας στήριξη, στο επίπεδο που έχουν στηριχθεί άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει, κατά προτεραιότητα και πέραν του πάγιου διεκδικητικού πλαισίου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, να απαλλαγούμε των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος 2020, αφού αδυνατούμε να ασκήσουμε το επάγγελμά μας, να ανασταλούν οι φορολογικές μας υποχρεώσεις (ΦΠΑ) και να μειωθεί το μίσθωμα επαγγελματικής στέγης και για τους προσεχείς μήνες.

Στους δύσκολους αυτούς καιρούς, που διακυβεύεται η επαγγελματική και οικονομική μας επιβίωση, η ίδια μας η ύπαρξη, δεν αρκούν τα λόγια, η κατανόηση, οι ευχές και οι εθιμοτυπικές επισκέψεις. Ούτε δικαιολογείται η επίκληση άγνοιας για τα προβλήματά μας.

Ζητούμε την άμεση έμπρακτη συμπαράστασή σας και την παρέμβασή σας στα κέντρα λήψεων των αποφάσεων για την υλοποίηση των δίκαιων  διεκδικήσεων του κλάδου μας».

Οι ανωτέρω Βουλευτές, ανέφεραν πως θα προωθήσουν αρμοδίως τα αιτήματα και το ανωτέρω Ψήφισμα και πως θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση άμεσων λύσεων για την ικανοποίηση των διεκδικήσεων του Σώματος.-

Για το Δ.Σ. του Δ.Σ. Καστοριάς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΛΙΑΚΑΣ                               ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΚΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. ΔΙΚ. ΣΥΛΛ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (προς κ. Ζ. ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑ)

ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. ΔΙΚ. ΣΥΛΛ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (προς κ. Ο. ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ)