ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Δικηγόρου και καθηγητή κ. Πολύκαρπου Αδαμίδη ‘Η Αρχή της Μέσης Γραμμής στο Δίκαιο της Θάλασσας’, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς. Η εκδήλωση οργανώθηκε και τελούσε υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς. Τον συγγραφέα προλόγισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς κ. Κωνσταντίνος Πάτσιος. Η εκδήλωση του Συλλόγου, είναι η πρώτη που γίνεται με αυτοπρόσωπη συμμετοχή μετά την Πανδημία.

Ο συγγραφές αναφέρθηκε στις καταβολές και την ιστορική διαδρομή του Δικαίου της Θάλασσας. Επικεντρώθηκε στις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στις στοχεύσεις της Συνθήκης του Μοντέγκο Μπέι του 1982. Ανέδειξε την πρόβλεψη για πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων προ πάσης προσφυγής στα δικαιοδοτικά όργανα που ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας-Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, Διεθνές Δικαστήριο του Αμβούργου, Διεθνή Διαιτητικά Δικαστήρια-και τόνισε ότι στόχευση σε κάθε περίπτωση αντιδικίας είναι η επίτευξη ενός δίκαιου αποτελέσματος. Στην περιγραφή της μεθόδου της μέσης γραμμής, ο συγγραφέας ανέφερε ότι η αντικειμενικότητα, η διαφάνεια και η προβλεψιμότητά της είναι που την έχουν καταστήσει μέχρι σήμερα κανόνα.

Ανέπτυξε τα τρία στάδια εφαρμογής της μέσης γραμμής και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις λεγόμενες ιδιαίτερες συνθήκες και την αρχή της αναλογικότητας, σε σχέση με το ενδεχόμενο προσαρμογής της σε κάθε περίπτωση. Εμφατικά επισήμανε ότι δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την αρχή της ευθυδικίας για την περίπτωση του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών- υφαλοκριπίδας και ΑΟΖ- στο Αιγαίο, αφού δεν υπάρχει κανένα συναφές νομικό ή γεωγραφικό έρεισμα.

Τόνισε ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες και ότι η χώρα μας έχει πλήρη φαρέτρα νομικών επιχειρημάτων για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και δικαίων, στο ενδεχόμενο μιας προσφυγής στη Χάγη. Επισήμανε ότι η προσφυγή αυτή μπορεί να γίνει μόνο επί τη βάσει ενός συνυποσχετικού που ορίζει ως μόνη διαφορά προς εκδίκαση τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία, με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Με το πέρας της παρουσίασης ακολούθησε υποβολή ερωτήσεων και εκτενής συζήτηση με τους παριστάμενους.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Καστοριάς κκ. Καλλίνικος, οι δύο βουλευτές του νομού κκ. Ζήσης Τζικαλάγιας και Ολυμπία Τελιγιορίδου, η σύμβουλος και υπεύθυνη του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς και πολίτες της Καστοριάς.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΤΣΙΟΣ            ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΚΑΓΙΑΝΝΗΣ

δελτίο τύπου