“Συνάντηση Διοικητικού Συμβουλίου Δ.Σ. Καστοριάς με τον Υπουργό Δικαιοσύνης”

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 

Στο πλαίσιο επίσκεψης του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα στην Καστοριά, πραγματοποιήθηκε στις 20.11.2022 συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς.

1). Αναλύθηκαν και τέθηκαν υπόψη του Υπουργού όλα τα παρακάτω ζητήματα, και ο ίδιος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξέφρασε δε την πρόθεση για να συνδράμει στην επίλυση των προβλημάτων. Μια ουσιαστική συνάντηση με χρήσιμα συμπεράσματα.

 2). Αναφορά έγινε στο υποστελεχομένο από Δικαστές Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείο Καστοριάς. Έχουν δρομολογηθεί αιτήματα για κάλυψη θέσεων, καθώς είναι φύση αδύνατον δύο δικαστικοί να εξυπηρετούν όλες τις υποθέσεις του Πρωτοδικείου.

3). Τέθηκε το ζήτημα της μη μεταφοράς της έδρας του Πρωτοδικείου από την Περιφέρειά μας. Καταδείξαμε την ουσιαστική και ζωτικής σημασίας για τους Δικηγόρους Καστοριάς από τη συνέχιση λειτουργίας του Πρωτοδικείου Καστοριάς, με τον Υπουργό να δηλώνει πως δεν υπάρχει πρόθεση μεταφοράς του.

4). Ο Υπουργός μας ενημέρωσε πως εξετάζεται η σύσταση μόνιμης τηλεματικής έδρας Διοικητικού Δικαστηρίου στην Καστοριά.

5). Ζητήθηκαν επιπλέον: α). Η προώθηση και υλοποίηση του έργου πρόσβασης των ΑΜΕΑ στο Δικαστικό Μέγαρο Καστοριάς, β). η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου μέσω σχετικής μελέτης και κονδυλίων του Υπουργείου, όπως και γ). η άμεση κάλυψη αναγκών σε υλικό του Πρωτοδικείου. Εκτέθηκαν δε και αιτήματα του υπαλληλικού προσωπικού του Πρωτοδικείου.

6). Α). Ζητήθηκε η συνδρομή του Υπουργού, για την επίλυσης του θέματος τοποθέτησης μόνιμου Προϊσταμένου στο Κτηματολογικό Γραφείο Καστοριάς, θέση που έχει προκηρυχθεί, πλην όμως καθυστερούν οι περαιτέρω διαδικασίες. Β). Η ψηφιοποίηση των αρχείων και η τοποθέτηση μόνιμου Προϊσταμένου και προσωπικού θα επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κ.Γ. Καστοριάς που λειτουργεί ταυτόχρονα και ως Υποθηκοφυλακείο. Κατατέθηκαν για το λόγο αυτό και οι θέσεις του αναπληρωτή προϊσταμένου του Κ.Γ. Καστοριάς.

7). Αναφέρθηκαν τέλος και τα προβλήματα με την εκκαθάριση υποθέσεων Νομικής Βοήθειας που δικαιούνται πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Στο πλαίσιο όμως αυτό, η καθυστέρηση πληρωμής των συναδέλφων που χειρίστηκαν και χειρίζονται σχετικές υποθέσεις ξεπερνά τα δύο (2) έτη.

8). Τέλος, στις 21.11.2022, ο Υπουργός Δικαιοσύνης με το επιτελείο του, επισκέφθηκαν όλα τα τμήματα και τους χώρους του Πρωτοδικείου Καστοριάς, όπως και το Δικηγορικό Σύλλογο Καστοριάς στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου. Συνομίλησε με τους Δικαστικούς Λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους και αξιολογήσε ιδίοις όμμασι την κατάσταση σε σχέση με τα ζητήματα που του θέσαμε.

Ελπίζουμε να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό τα αιτήματά μας για το καλό της ακριτικής περιοχής μας.-

Για το Δ.Σ. του Δ.Σ. Καστοριάς

Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γεν. Γραμματέας

Κωνσταντίνος Πάτσιος                                      Κων/νος Κακαγιάννης